Luna Kafé e-zine  Luna Kafé record review
coverpic flag Norway - Full Moon 79 - 03/18/03

Øyvind Ryan-Gruppen
Øyvind Ryan-Gruppen
Mons

På 90-tallet eksisterte det i Trondheim et band ved navn MonsterBlomster. De ga ut tre smårøffe langspillere for egen regning og risiko og oppnådde med det til dels god kritikk og evig ære i obskuritetens minnebøker. Bandet sa takk for seg på slutten av forrige millennium og de tre medlemmene har siden vært forholdsvis tyste - inntil nå. Dag F. Fløan har så vidt begynt å røre seg med bandet Trust, mens hovedlåtskriver Øyvind Ryan med denne platen blir den første fra trioen til å få ut en hel CD. Han har fått hjelp fra mangeårig støttespiller Bent Sæther fra Motorpsycho, tangentmann/produsent Lars Lien, og trommeslager Arve Gulbrandsen fra Dipsomaniacs.

MonsterBlomster fikk på sine tre utgivelser vist at norsk kan fungere utmerket som rockespråk, og Ryan var nok den av de tre som klarte å skape de mest særegne bildene i sine personlige tekster. Han synger fortsatt på trøndersk, av og til utfordrende, til tider direkte utleverende. Også musikalsk er denne platen en klar videreføring av det lydbildet som MonsterBlomster sto for; rufsete, lo-fi rockmusikk med små avstikkere derfra histen og pisten.

Ryan har beholdt en tidvis utrolig melodisk popteft som kommer til uttrykk i sanger som "Æeleimæ", "(Hun har en) magefølelse" og "Sent i går natt". I tillegg finnes her rolige, keyboardsdominerte sanger som f.eks. "Jesus går igjen". Ryan står for det meste av gitararbeidet på plata og imponerer med oppfinnsom plukking uten at det er antall toner i sekundet som er det viktige. Derfor er det litt rart at deler av gitarsoloen på "Siste indre" er litt, eh, nølende, men det er samtidig kanskje noe av vitsen? Denne anmelder blir for øvrig hensatt til et landskap man må til en Johan Borgen-novelle for å finne i denne låten. Stort!

Nå skal det tillegges at ikke alle de 11 melodiene er like sterke - det kan virke som Ryan behøver den meningsbrytingen bandsammenhengen gir for å få ut sitt beste. Men bevares, er man interessert i norsk rock med tekster på dialekt, bør denne plata absolutt sjekkes ut.

Vil du vite mer om Ryan-Gruppen og MonsterBlomster, sjekk ut fyldige Mons hvor denne platen og det meste fra back-katalogen kan bestilles. Vår mann pingo anmeldte smått ekstatisk MonsterBlomsters tredje plate på Luna Kafé, og anmeldelsen kan leses her.

[Norwegian, yes, you're right. Mr. Gillid is a primary school drop-out; the only English word in his vocabulary is "goo". To be be translated into English sooner or later - editor's note]

Copyright © 2003 Werner Gillid e-mail address

© 2011 Luna Kafé